Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков участва в заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Люксембург. Съветът прие заключения по Доклада на Комисията за състоянието на сектора на плодовете и зеленчуците след реформата от 2007 година, съобщиха от Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

 

Министър Греков подчерта необходимостта от преразглеждане на действащото законодателство в сектора с цел по-равномерно насочване на подпомагането за организациите на производители и в държавите с ниско ниво на организираност.

 

„Затова настояхме в заключенията да бъде отразена внесената от 10 държави членки, включително и България, декларация Комисията възможно най-рано да обяви намерения за реформа в сектора на плодовете и зеленчуците“, заяви министърът.

 

„В отговор ЕК представи своя декларация, с която поема ангажимент при изготвянето на доклада до края на 2018 г. за прилагане на Общата селскостопанска политика да вземе под внимание нашите искания и при необходимост да представи законодателни предложения“, допълни още той.

 

По време на заседанието група държави членки, сред които и България, остро се противопостави на искането за ревизиране на коефициентите за маслена корекция във връзка с отпадането на квотния режим в сектор мляко през 2015 г. Като резултат проектът на заключения, предложен от Председателството, беше отхвърлен с основния аргумент, че се предлага облекчаване на условията само за производителите в държавите, превишаващи квотите за производство на мляко.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!