Обмисля се създаването на Агенция или Комисия по земята, която ще налага ограничителни мерки за използване на земята от чужденци, обяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, цитиран от Дарик радио. Едно от условията ще бъде първо земята да се предлага на български производители, допълни той.

 

По думите му подобни практики имало в страни като Дания и Унгария, а правилата ще са такива, че да не противоречат на правилата на Европейския съюз. Към чужденците ще има изисквания за уседналост в България и също през предходни години да са обработвали земя тук.

 

Според Греков чужденците не се интересували толкова от покупката на земя тук колкото от наемането й. Той даде за пример разговорите си наскоро с делегация от Пакистан.

 

До края на годината се очаква парламентът да гласува законова промяна, според която собствениците на пасища, мери и ливади няма да имат право на европейски помощи, ако не отглеждат животни. Така ще се ограничат случаите, при които собственици на пасища, мери и ливади живеят в големите градове и получават субсидии, а в същото време не обработват собствеността си и не притежават животни.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!