„Когато говорим за пропаднали площи, става въпрос за 100% пропаднали площи. Когато говорим за засегнати площи, това не означава, че от тях няма да има реколта“, уточни министър Греков информацията, че до снощи засегнатите от наводненията, градушките и бурите земеделски площи са над 357 хиляди декара.

 

Най-сериозно засегнати от неблагоприятните климатични условия са областите Враца – 122 000 декара, Монтана и Видин – близо 41 000 дка. По думите на Греков в област Добрич засегнатите площи са по-малко – около 30 000 дка, във Варна – около 20 000 дка. Министърът потвърди, че 100% пропадналите площи към момента са около 59 000 дка в цялата страна.

 

„Важно е да се уточни, че при напълно пропадналите площи не става въпрос само за пшеница, рапица, ечемик или слънчоглед, тоест не се визират само зърнените култури, а и зеленчуковите култури, овощните насаждения и лозята“, заяви Греков. Точни данни и цялостна картина на пораженията за българското земеделие вследствие от неблагоприятните климатични условия ще има в края на август, когато ще трябва да са направени всички обследвания и да са готови констативните протоколи за щетите по земеделските култури.

 

„За пропадналите на 100% площи се дават до 80% от направените разходи за декар. След констатиране на пълните загуби до 1 септември и при наличие на средства ще бъдат подпомогнати земеделските производители“, допълни Греков. Министърът уточни, че сега се работи по изплащането към земеделските производители на пропадналите площи от 2013 г.

 

„С моя заповед от 17 март е съставена комисия и пропадналите през миналата година ще бъдат изплатени на стопаните. Става въпрос за сума в размер на 4.3 млн. лв., но това не означава, че всички пари ще бъдат изразходвани. Останалите средства ще бъдат дадени за обезщетения за тази година. Държавата ще отдели и допълнително средства, но това ще може да стане след като направим анализ на пропадналите площи, тоест след 1 септември“, заяви още министър Греков.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!