14 хил. животновъди са получили до 50% от средствата за глава животно. Това обяви в интервю за bTV министърът на зeмеделието и храните проф. Димитър Греков.

Той допълни, че наличните средства, с които е разполагало МЗХ, са „осъществени“ –  от 16 октомври  до днес на животновъдите са раздадени близо 45 млн. лв. А искането им е за още 20% над това – или около 22 млн. лв.

„Ние никога не сме се договаряли с животновъдите за изплащане на 70% от субсидиите за глава животно.  Ние сме говорили, че ще бъдат дадени тези средства, които са били заложени от миналата година“, посочи Греков.

Според министъра, предшественикът му Мирослав Найденов е допринесъл за проблема с липсата на пари в сектора, тъй като раздал предварително от средствата – до 60 лева на глава животно, които били предназначени за тази година, в началото на януари. „Фуражите тогава бяха много високи, сега са ниски. Във всеки случай до края на ноември ще има разпределение на средства, останали във фонда. Около 40 млн. лева ще отидат приоритетно за млечния сектор. Но като цяло до 70% няма да стигнем, ще е над 50%”, посочи Греков.

Министърът съобщи още, че за понеделник в 14 часа е насрочена среща с финансовия министър.

Предизвикателството да гледаш животни в България е изключително трудно осъществимо, каза Греков и допълн, че комуникацията с животновъдите продължава ежедневно.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!