Моята голяма болка е, че животновъдите не могат да се представят като обединена браншова организация. А всъщност това е пътят, защото колкото по-рано се хванем за ръце, толкова по-бързо ще решим проблемите. Само обединени можем да решим проблемите на животновъдството. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща със Съвета на българските аграрни организации и генералния секретар на Европейската асоциация на търговците на живи животни и преработвателите на месо Жан Люк Мерио, съобщи МЗХ.

Министър Греков припомни, че ако едрият животновъд може сам да излезе на пазара, сам да изкупува и да преработва млякото си, то за малките ферми това е много по-трудно. „Най-големият проблем пред животновъдния сектор е намирането на пазари за продукцията, а всички знаем, че животновъдството стои в началото на веригата за производство на редица хранителни продукти и дава суровини за други индустрии. Точно по тази причина се нуждаем от обединения на производители“, каза още проф. Греков.

Според него България има богат генетичен фонд, който може да се използва и за научни изследвания и селекция от други държави. „Нашите породи се характеризират с отлични вкусови качества. Колкото и да сме се индустриализирали през 21-и век, има много хора, които въпреки трудностите искат да се занимават с този труд. Е, ние ще им помогнем”, каза още проф. Греков. Министърът припомни, че за много българи животновъдството е единствено препитание и точно по тази причина държавата трябва да подпомага и развива сектора.

По време на срещата генералният секретар на Европейската асоциация на търговците на живи животни и преработвателите на месо Жан Люк Мерио изтъкна, че животновъдството освен социална роля, има много важно участие в поддържането на ландшафта, опазването на околната среда и борбата с климатичните промени. „Независимо дали говорим за Европа като цяло или за България, животновъдството днес е много болен сектор. Например, при 28 страни-членки сега, броят на говедата е сравним с времето, когато Евросъюзът беше само с 12 държави”, припомни Жан Люк Мерио. Той даде пример с Франция, където средният доход на зърнопроизводител през миналата година е бил 164 хил. евро, на млекопроизводител - 28 хил. евро, на говедовъд 17 хил. евро, а на овцевъд – 16 хил. евро. Министър Греков беше категоричен, че с увеличената обвързана подкрепа в новата Обща селскостопанска политика положението на секторите животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарство значително ще се подобри, но проблемът с обединяването ще остане.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!