Като крачка към малките земеделски стопанства в страната определи министър Димитър Греков Наредба 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход, предаде репортер на Фермер.БГ. По думите му Наредбата е своеобразна отправна точка, която насочва към българския автентичен вкус и българската природа.

 

„От много време работим по Наредба 26 и съм доволен, че тя е факт, защото Наредбата позволява животновъдите да имат възможност да реализират продукцията си е само в населеното място, където е фермата, а и в други области“, коментира министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

 

Пред Фермер.БГ министърът коментира твърдението на малки фермери, че не могат да отговорят на изискванията на Наредба 26, тъй като, според тях, изискванията в нея са силно завишени по отношение на най-дребните фермери. „Изискванията на Наредба 26 са изключително опростени и няма накъде повече да бъде улеснявана и опростявана. Ако тръгнем в такава посока, ще нарушим други закони, свързани с качеството на храната, например.

 

Не бива да правим компромиси с качеството на продуктите, които предлагаме на хората. Няма как да се опростява повече Наредба 26. Всеки фермер, който произвежда и държи на качеството на продукцията си, трябва да отговори на тези минимални изисквания“, коментира Греков. Той допълни, че в Наредба 26 са визирани и част от изискванията, които регламентират дейността на планинските ферми.

 

Министърът посочи, че добър вариант за планинските ферми са мобилните мандри, чрез които малките планински ферми ще могат да предложат на потребителите автентични млечни продукти от съответния регион. Министър Греков допълни, че предстои да се регламентира обозначението на продуктите, произведени в планински райони, така че да отговаря на европейските регламенти за обозначаване на произход.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!