Засегнатите от наводненията земеделски площи са над 357 хиляди декара. Нараснал е и процентът на пропадналите изцяло площи - около 59 хиляди декара са унищожени на 100%.

 

Годишният добив на пшеница ще спадне с 18 до 25%. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в предаването „Тази сутрин” на бТВ. Греков обясни, че в някои райони около 80-85% от реколтата на пшеницата е полегнала, но това не означава, че добивите са унищожени.

 

„Да, означава, че добивите ще бъдат по-ниски, че ще се вложат повече разходи, че периодът на прибиране на реколтата ще продължи по-дълго време. Всичко това ще окаже влияние и върху качеството, но не означава, че трябва да се отрази и върху цената на хляба, не означава, че нашата пшеница, която ще се добие през това лято, ще е с лошо качество.

 

Бих призовал тези, които купуват пшеница за нуждите на хлебопроизводството, да подберат и да вземат тази пшеница, която е хубава, а не да бъде изнесена навън“, каза министър Греков.

 

Земеделският министър обясни по какъв ред засегнатите от бедствието земеделски производители могат да се обърнат за помощ за компенсиране на унищожена на 100% реколта. Общинските земеделски служби правят оглед на посевите, констатират какъв е процентът на загуба и при 100% пропадане на реколтата те изготвят констативни протоколи, които се анализират от Агенцията по зърното.

 

„За пропадналите на 100% площи се дават до 80% от направените разходи за декар. След констатиране на пълните загуби до 1 септември и при наличие на средства ще бъдат подпомогнати земеделските производители“, допълни Греков.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!