„За нас е изключително важно да възстановим добрите търговски отношения с Алжир. Отворени сме и за инвестиции от Алжир в българското селско стопанство”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща в МЗХ с посланика на Алжир Н. Пр. Ахмед Буташ.

Министър Греков посочи, че в момента България изнася предимно суровини, но има също капацитет и за готови храни и месо. „Трябва обаче да хармонизираме изискванията към тяхното качество, за да е сигурно, че хората и в двете държави консумират здравословни храни”, подчерта проф. Греков. Според него България има потенциал за износ на тютюн, тъй като страната ни е известен производител на качествен ориенталски тютюн.   

По време на срещата посланик Буташ отбеляза, че страната му внася над 80% от храните и затова стокообменът с България има сериозен потенциал. Сред обсъжданите теми бяха още винопроизводството, обменът на студенти и ноу-хау и подготовката на заседанието на Смесения комитет, който да определи основните насоки на двустранното сътрудничество.  
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!