Животновъдът Димитър Ангелов от 15 години се е заел с нелеката задача да отглежда овце от изчезващи породи. Във фермата си край Нови пазар има 500 животни от породите Медночервена шуменска овца и Каракачанска овца. „Това са едни от най-старите породи в България и освен, че са в много вкусно месо, те са много устойчиви на болести“, сподели за Фермер.БГ Димитър Ангелов.

Според него овцевъдството е най-трудното въдство, но проблемите през последните години отказват много от животновъдите да се занимават с овцевъдство. „Вниманието към овцевъдството от страна на Министерството на земеделието е недостатъчно. Започва новата ПРСР 2014-2020 г., но никой от нас не знае какви пари ще получава, за да си правим сметката – да развъждаме ли овцете, да увеличаваме или да намаляваме стадата“, споделя Ангелов.

По думите му през 1989 г. в България са се отглеждали над 7 милиона овце-майки, сега са станали не повече от 700 000. Категоричен е, че ако тенденцията се запази, много от породите овце, традиционно отглеждани в България, скоро ще влязат в Червената книга.

Ангелов вижда изход от тежкото положение в сектора в увеличаването на субсидиите за изчезващите породи овце. Защото в сравнение с други породи те са по-малко продуктивни, а отглеждането им е по-трудно. „Субсидиите ни трябва поне да се изравнят с тези на колегите от другите страни на ЕС – само така можем да ме конкурентни“, споделя още овцевъдът.

Сериозен проблем пред българските овцевъди тази година е липсата на пазар за агнетата. „Няма пазар – преди разчитахме на Гърция и Италия, но тези пазари вече ги няма. Имахме очаквания за Турция, чува се и за износ за Катар, но реални действия няма. Сега единствено Турция би могла да изкупи агнетата, но пазар просто няма“, заяви пред Фермер. БГ Ангелов.

Вътрешният пазар за агнешко в България е нулев, категоричен е овцевъдът. Притеснен е, че ако до края на октомври не успее да намери пазар за пролетните агнета, през зимата ситуацията във фермата ще е още по-трудна.  „Ако до края на октомври не намерим пазар за агнетата, не знам как ще оцелеем“, обобщава Димитър Ангелов мнението на повечето овцевъди в България.


ГЛЕДАЙТЕ ИНТЕРВЮТО С ДИМИТЪР АНГЕЛОВ ВЪВ ФЕРМЕР.БГ TV:





© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!