През последните години сушата става един от основните фактори, които изискват сериозно съобразяване както при избора на сортове и хибриди, така и технология.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

В противен случай добивите са застрашени. Липсата на почвена влага се оказва един от основните лимитиращи фактори, категорични са фермерите от Добруджа. Показателна за това беше 2020 г., когато липсата на зимна влага и пролетните месеци без дъжд доведоха до изключително ниски добиви от пшеница на Североизток – средно 170-180 кг/дка. 

В момента ситуацията в Добруджа отново е критична. Състоянието на пшеницата буди редица опасения сред земеделските стопани. 

„Ранните посеви, които бяха най-силни, в момента са най-зле. Те страдат от липса на влага. В Добруджа от 1 септември досега има около 120 литра дъжд. Другата част от пшениците, които поникнаха в началото на декември, засега са по-добре, но липсват валежи. Надяваме се да завали и посевите да се стабилизират, да тръгнат“, коментира Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).  

Предстои сеитба на царевица и слънчоглед, а за да се влезе в кампания, трябва да има около 400 л запаси в почвата.

„При суша няма как да се получат нещата. Вече имаме колеги, които сериозно се чудят дали и как да сеят пролетници!“, допълни Костадинов. Всяка година това е голямата дилема на стопаните – коя култура ще издържи на екстремните засушавания през лятото в Добруджа, какви хибриди да изберат и какво ще успеят да пожънат. 

„Да се надяваме пшеницата да изкара, защото всичко е един големи разходи. Знаете, че всичко скочи – торове, горива, семена, препарати за растителна защита, а част от продукцията стои по складовете, а разходите си вървят“, не крие проблемите фермерът. Земеделските стопани изчисляват, че около 40% повече са разходите в сравнение с година по-рано. 

Общо 3 500 000 дка са обработваемите площи в Добричка област. Обичайно 1 200 000 -1 300 000 дка са заети със зърнено-житни култури.