Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел и комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган ще открият на 8 март в София конференцията „Цифровизация в пчеларството: ползи и предизвикателства“, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия. 
 
 
Организатори на събитието са Сдружение за биологично пчеларство и Фондация „Златен мед“, като форумът е подкрепен и от българското аграрно министерство. Очаква се да присъства земеделският министър Румен Порожанов. 
 
Относно стратегията за цифровизирането на селското ни стопанство по време на форума ще говори председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова. 
 
По време на конференцията участие ще вземат още експерти от Главна дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ (CNECT) и Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ (AGRI), представители на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), създатели на иновации в пчеларството, представители на научните среди. 
 
 
Конференцията ще разгледа цифровизацията като инструмент за развитие на традиционен сектор като пчеларството, давайки възможност на занимаващите се с пчеларство да придобият конкретни знания и да обърнат поглед към внедряването на иновации за по-добра грижа за здравето на пчелите, за намаляването на загубите на медоносни пчели, за по-ефективно управление на кошери, посочват организаторите.