53-годишният Денис Рубич е собственик на най-голямата овощна градина с био череши Мараска в Европа. Част от ежедневието му е да тори рано сутрин, а вечерта да се среща с дипломати. В стопанството си е заложил на биопроизводство и вярва, че някой от наследниците му ще наследи семейния бизнес. Надежда за това му дават и думите на една от дъщерите му, която попитана от журналисти как работи баща й, отвръща: Мръсните ръце са знак за чисти пари, научаваме от земеделския сайт Agroclub.
Прогноза: До три години може да изгубим половината си черешови градини
Отглеждането на сорта череши Мараска в Хърватия започва преди няколко столетия. Днес обаче производителите са броят на пръстите на едната ръка. Поради спецификата на средиземноморския климат и почвата в Далмация, този хърватски сорт череши дава плодове с най-високо качество. През вековете развитието му е насърчено от доминиканците, които започват да произвеждат ликьор мараскино през 16 век. По-късно мараскино се превръща в един от най-търсените ликьори в световен мащаб.
Биологичната плантация на Рубич се намира в село Катуни. Тя е създадена в екстремни условия, върху сухи карстови почви. Намира се на няколко километра от брега, зад масива Биоково и красивия каньон на река Цетина.
Овощната градина се простира на приблизително 40 хектара, най-високата ѝ точка е на 400 метра и е обърната на юг. Тази „земя на мараска“ се радва на 2500 слънчеви часа годишно.
Създаването на биологичната овощна градина
Като дете Денис Рубич идвал в Катуне през лятото и помагал на дядо си, който отглеждал череши мараскино. Когато пораснал и решил да се върне в родината си, решил да увеличи овощната градина с тази култура и да започне биологично производство.
Изборът да заложи на биологично земеделие идва естествено: „Първо, искам да знам какво ям. И второ - искам да продавам здравословна храна“, казва той.
Денис ясно вижда нарастващото търсене на био продукти – не само като пазарна възможност, но и като продължение на собствената си житейска философия. За него това начинание е синтез между миналото и бъдещето, между корените му и визията му за устойчив живот.
Освен умел фермер, 53-годишният Денис Рубич е изключително умел предприемач. Собственик е на няколко компании, една от които се занимава с консултации и подготовка на проекти в областта на развитието на селските райони.
Реализирахме голям брой проекти за фермери от Далмация и мога да кажа, че съм идеален пример и свидетел, че без подкрепата на ЕС би било изключително трудно да се реализират инвестиции, тъй като банките не бяха точно „удобни за ползване“, както казваме, но търсехме алтернативни начини на финансиране и, разбира се, подкрепата на ЕС, която беше много добре дошла, споделя той.
Любопитен факт е, че в началото на втората фаза от работата по засаждането на нови черешови дървета, кръстник на новата плантация на Рубич става японският посланик Масару Цуджи, с когото се среща на вечеря и му представя проекта си. Японците възприемат черешовите цветове като чудо на природата, което ги повдига духовно и според традицията събужда спящия дух.
Неговата овощна градина приема още много гости от чужбина.
Така е при мен, сутрин торя, а вечер вечерям с дипломати, казва Рубич, който е и почетен президент на Германо-хърватската индустриално-търговска камара за Далмация.
Вижте още:
Стопаните изоставят розовите градини, липсва цвят и печалба
Петър Кировски: Ситуацията е небивала до момента
Овощар: От Карпатите до Бяло море няма плодове тази година

0 КОМЕНТАРА