Тези дни стана ясно, че между министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) текат разговори в посока да се създаде един постоянен слой на биологичните площи във фонд „Земеделие“, по подобие на СЕПП. 
 
 
В диалога са включени и представители на Българската асоциация „Биопродукти“ (БАБ), разказа за Фермер.БГ председателят на асоциацията Албена Симеонова. 
 
„Водихме няколко разговора със зам.-министрите на земеделието, а тези дни ще имаме среща и с директора на дирекция „Растениевъдстово и биологично производство“ в министерството Антон Величков. След това ние ще разискваме темата на Управителен съвет и ще изготвим нашите официални предложения.
Със сигурност тази идея е добра, но предстои да изготвим официалното си становище“, разказа Симеонова.  
 
Причината за необходимостта за създаването на постоянен слой на биологичните площи е, че има недобронамерени стопани, които възнамеряват да прекратят своите сертификати и да ги подновят през новия програмен период - след 2020 г. Така те отново ще бъдат в преход към биологично производсто, а в този период се взимат по-големи субсидии. 
 
„Ние имахме предложение с предимство да са тези, които никога не са прекъсвали производството и които са биологични. Защото тези от нас, особено членовете на асоциацията, са абсолютно убедени природозащитници. Всички останали го правят за пари“, коментира Албена Симеонова.