От днес, 15 април Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) ще приема документи по схемата за контрол на Доматения миниращ молец Tuta absolutа. Приемът ще продължи до 1 октомври 2014 г. Срокът за сключване на договорите е до 15 октомври, а за изплащане на средствата – 28 ноември 2014 г.

ДФЗ отпуска близо 2 милиона лева по схемата за контрол на Доматения миниращ молец тази година. Държавната помощ ще компенсира част от разходите за растителна защита, феромонови уловки за улавяне на молеца, агенти за биологичен контрол, както и инсектициди за химичен контрол. Помощта е до 250 лева на декар.

По схемата могат да кандидатстват малки и средни предприятия - земеделски производители, отглеждащи над 10 дка зеленчукови култури (полско или оранжерийно производство). Заявленията за подпомагане се подават в областните дирекции на ДФЗ по постоянен адрес за физическите лица и по адрес на управление за юридическите лица.

От ДФЗ припомнят, че през 2013 г. земеделските производители са получили близо 1,8 млн. лева за борба с доматения молец, а през 2012 г. – малко над 800 хил. лв.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!