Приемът на документи за подпомагане по схемата за 2015/2016 г. започва на 17 август и ще продължи до 23 септември 2015 г. Заявленията се подават в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие”, а предвиденият бюджет е 14 милиона лева. Очаква се от схемата да се възползват 480 000 деца от от I до подготвителна група на детските градини и децата от подготвителната група и учениците от І до IV клас в училищата. На всяко дете се полагат свежи плодове и зеленчуци на обща стойност 27,29 лв., без ДДС.
 
Стойността на една порция остава непроменена спрямо предходната година – 0,68 лв. без ДДС. Изменена е обаче наредбата, по която се администрира схемата. Ново изискване е плодовете и зеленчуците, които се предлагат по схемата, с изключение на цитрусовите плодове и бананите, да става чрез местни покупки и/или от местните пазари. Промени има и при част от изискуемите документи за кандидатстване, както и във вида и начина на предлагане на плодовете и зеленчуците в учебните заведения.
 
Новата наредба, както и образци на заявленията и указанията за кандидатстване са обявени на интернет страницата на схемата http://schoolfruit.dfz.bg. По схемата могат да кандидатстват три групи кандидати: учебни заведения, еднолични търговци, търговски дружества и кооперации, организации на производители на плодове и зеленчуци, както и общини с учебните заведения, които се намират на тяхната територия.
 
Схемата „Училищен плод” ще се прилага от 15 септември 2015 г. до 31 май 2016 г. в цялата страна. До 31 октомври 2015 г. на интернет страниците на Фонд „Земеделие“ и на Училищен плод ще бъдат публикувани и списъците с одобрените заявители. 

Заявление за одобрение на заявител по схема „Училищен плод” по образец
 
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!