Върховният административен съд (ВАС) окончателно е отхвърлил претенциите на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) за възстановяване на субсидия, отпусната за строителство на къща за гости, съобщи разследващият сайт Bird.bg. 

Делото е за пари, използвани за построяване на къща за гости край Сандански. Собственик на фирмата, получила средствата, е тъщата на служителя на ДФЗ Янаки Червеняков. Той бе уволняван няколко пъти заради уронване на престижа на институцията, а от неговия случай тръгна проверката на Европейската комисия за къщите за гости, като в последствие ни бе наложена санкция от 13 милиона евро.

Изпълнителният директор на ДФЗ: 3,5% от проверените къщи за гости са "чисти измами"

ДФЗ е претендирал възстановяването на над 278 хил. лв., отпуснати през 2010 г. по Програмата за развитие на селските райони. С тези пари е построена къщата на тъщата, но при проверките става ясно, че не са изпълнени заложените в бизнес плана цели. За три години от съществуването ѝ къщата е реализирала приходи от нощувки за малко над 4 хил. лв., което сочи, че имотът не е ползван по предназначение, въпреки че е поето такова задължение.

На първа инстанция държавата е спечелила делото. На следващата обаче процесът завършва с пълен обрат и ДФЗ е осъден да плати и над 7000 лв. разноски.

Фирмата "Нова Смарт", получила средствата, е собственост на Цеца Кръстева от Сандански. Това е едно от първите разкрития за нередности по селската програма, направено още през 2016 г.

Експерт: В измамите с къщите за гости са замесени хора на властта

Най-големият скандал около къщите за тъщи избухна през 2019 г., припомня Медиапул. Тогава сайтът "Биволъ" разкри, че по подобен начин е построена и друга в района на Сандански – на тогавашния заместник-министър на икономиката Александър Манолев. Парите бяха получени от фирма на дъщерята на бавачката на децата му. Заради разкритията Манолев се раздели с поста си, а впоследствие срещу него започна прокурорско разследване и производство пред антикорупционната комисия КПКОНПИ. Оставка подаде и тогавашния министър на земеделието Румен Порожанов, а малко преди него и един от зам.-директорите на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова

Живко Живков: Установена е свързаност между служители на Фонда и собственици на къщи за гости

След скандала ДФЗ се активира и започнаха проверки, които установиха нарушения и по редица други проекти. Държавата обяви, че иска възстановяване на парите. В конкретния случай обаче се вижда пълен провал да бъдат събрани обратно неправомерно отпуснатите средства.

ОЛАФ разкри измами за милиони евро по проекти в България

В решението си ВАС стига до извода, че фирмата на Кръстева не е била санцкионирана по правилния ред. Като основание е посочено нарушение по допустимостта на проекта за къщата още в самото начало. Това обаче е неправилно, тъй като фирмата е била одобрена от същия ДФЗ. Съдът не отрича, че има нарушения от страна на фирмата, но казва, че те е трябвало да бъдат санкционирани по друг ред. Решението на съда е окончателно.