Земеделските стопани ще получат през 2020 г. до 84 млн. лв. по схемата „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“. Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ одобри указанията, по които ще се прилага схемата за Кампания 2020.

Пшеница: ДФЗ отпуска по 250 лв./ха кредити

Ставката на литър гориво ще бъде определена на по-късен етап на базата на бюджета и сбора от индивидуалните годишни квоти на земеделските стопани.

Заявленията за ползване на отстъпката ще се подават от 31 август до 21 септември 2020 г. 

Документи ще се приемат в общинските служби по земеделие към областните дирекции „Земеделие“ по постоянен адрес на физическите лица или по адрес на управление на юридическите лица. 

Държавната помощ се предоставя на земеделски производители в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“ под формата на намалена акцизна ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство. 

Право на финансова подкрепа по схемата имат всички, които са регистрирани като земеделски производители и имат заверена регистрационна карта за годината на кандидатстване и предходната на нея. 

От началото на прилагането на схемата до 2019 г. включително на земеделските стопани са изплатени общо над 330 млн. лева.

Друго условие е кандидатите да имат и валидно заявление за подпомагане по схемата за единно плащане на площ и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща годината на кандидатстване по схемата за държавна помощ. 

Земеделските стопани, отглеждащи видове и категории животни, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане за животни, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Статистиката сочи, че за Кампания 2016 са били подпомогнати 6 716 фермери, за Кампания 2017 – 8 250, за Кампания 2018 – 9 597, а за Кампания 2019 г. – 10 734.

Указанията за прилагане на схемата образците на документи ще бъдат публикувани на интернет страницата на МЗХГ.