Довършват се договорите по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от ПРСР 2014 – 2020, като до един месец бенефициентите ще получат покани за подписване на договори. В момента текат и проверките по директните плащания.

Васил Грудев: На 16 октомври идва помощта по COVID 1

Това заяви изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Васил Грудев на среща с фермери в Търговище. По-рано през деня заедно с министъра на земеделието Десислава Танева посетиха оранжерия за ягоди и малини на производителя Димитринка Стоянова. 

През 2003 г. тя и семейството й създават първите 34 дка малинови и 12 дка ягодови насаждения близо до град Попово. Днес стопанството е с площ от 670 дка малинови и 140 дка ягодови насаждения. От тази година за първи път реализират и оранжерийно производство – 30 дка с ягоди и малини. Продукцията им е предназначена основно за вътрешния пазар, а също и за износ. 

Оранжерийните производители използваха възможността да поставят въпроса за влизането на обвързано подпомагане на ягоди, малини и къпини в новата Общата селскостопанска политика (ОСП) за следващия програмен период.

По време на срещата Васил Грудев обяви, че до края на седмицата Управителния съвет на фонда ще гласува бюджет от 4,7 млн. лв. за компенсиране на пропаднали площи заради суша, измръзване и други неблагоприятни климатични събития.