Темата за злоупотреби с евросредства по така наречените „къщи за гости“ отново излезе на дневен ред след изказването на министър Десислава Танева в ефира на Нова телевизия, че вече има 15 спечелени от държавата дела на първа инстанция.

ДФЗ отговаря: Доплащането по мярка 13 е вече направено

След запитване на Агри.БГ към Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) оттам припомниха, че по разпореждане на земеделския министър през юни миналата година бяха проверени всички проекти, получили финансиране за изграждане на къщи за гости по ПРСР 2007-2013 г., за които 5-годишния период на мониторинг не беше изтекъл. 

„Извършени бях проверки на 295 къщи за гости. От тях 288 проекта бяха в период на мониторинг и 7 - в извънмониторингов период, по постъпили сигнали на журналисти. Проверките бяха извършени в присъствието на медиите. Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв., обобщиха от ведомството.

Открити бяха 259 производства за общо 48,3 млн. лв. От тях 163 проекта са с наложена пълна санкция от 100% за общо 45,1 млн. лв. Останалите проекти са с частична санкция за общо 3,2 млн. лева.


На сайта на ДФЗ още през ноември 2019 г. беше публикуван „Предварителен списък на бенефициерите, на които към 15.11.2019 г. е открито производство за налагане на 100% санкция“.

Санкциите, които Разплащателната агенция налага, са в резултат на събраните документи и информация по време на извършване на проверките на място. Те са в съответствие с „Правила за определяне на размера на подлежащата на възстановяване безвъзмездна финансова помощ при установени нарушения по чл. 27, ал. 6 и 7 от ЗПЗП по мерките на ПРСР 2007-2013г.“, Съгласно Правилата се определя и размерът, подлежащ на възстановяване на част или цялата получена безвъзмездна финансова помощ, в съответствие със степента, тежестта и продължителността на установените нарушения.

Към момента няма приключили съдебни дела, свързани с проектите за къщи за гости.

Съдебни решения има по 15 производства на първа инстанция. В ДФЗ продължават да текат процедурите по издаване на Акт за установяване на публично държавно вземане. На въпроса „ Къде ще отиде сумата от санкционираните нарушители?“, от ДФЗ отговориха:

„Европейската комисия уравни сметките по ПРСР 2007 – 2013 и програмата за България е затворена. При наличие на съдебни решения, всички вземания които ДФЗ – РА предстои да събере, ще постъпят като приходи в бюджета.

От ведомството припомниха още, че във връзка с въведеното извънредно положение заради COVID-19 съдилищата у нас спряха разглеждането на всички дела за периода от 13 март до 13 май тази година. 
 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Отровени пчели: Засегнатите ще сигнализират на Брюксел

ДФЗ за мярка 11: Плащането е заложено за периода от 20 май до 20 юни

Постановлението за веригите: До 1,6% сухо мляко в киселото мляко?