Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и Институтът по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ) при БАН подписаха Меморандум за сътрудничество и партньорство за приложение на изкуствения интелект в земеделието, съобщиха от пресофиса на фонда. 

Кои фермери имат право на преотстъпен данък?

Целенасочените научни и приложни изследвания, по отношение на приложението на изкуствения интелект в земеделието, ще доведат до намаляване на разходите за земеделските стопани, подобряване на управлението на почвите и качеството на водите, ограничаване на използването на изкуствени торове и пестициди, намаляване на емисиите на парникови газове, подобряване на биологичното разнообразие и създаване на по-здравословна околна среда.

ДФЗ и ИИКТ поеха ангажимент да обединят усилия за реализиране потенциала на двете организации за успешното навлизане на изкуствения интелект в земеделието. Изпълнителният директор на ДФЗ Борис Михайлов и директорът на ИИКТ-БАН проф. дмн Галя Ангелова декларираха своята подкрепа за задълбочаване на връзките между наука, институции и бизнес за развитие на селското стопанство чрез създаването на нови иновативни решения и изграждане на нова интелигентна инфраструктура.

Представителите на ДФЗ и ИИКТ ще участват в общи проекти за изграждане на Виртуален оперативен център за цялостно управление, координиране и контрол на интелигентни инфраструктури в растениевъдството, заложен в Национална научна програма „Интелигентно растениевъдство“, както и изграждане на интерфейси към външни и наследени системи по Националната научна програма „Интелигентно животновъдство“.