Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ увеличи ставката на помощта de minimis на 15 лв. за овца- майка или коза-майка за овцевъдите и козевъдите от цялата страна, като по този начин изпълнителната власт спази един от поетите ангажименти към протестиращите фермери. 
 
 
Това съобщи Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Първоначалното предложение на ведомството беше ставката да бъде 5 лв. на животно, а после се повиши на 7 лв. 
 
Националната овцевъдна и козевъдна асоциация обаче настояваше за 20 лв. и това беше едно от основните искания, издигнати от протестиращите стопани по време на националния протест на животновъдите на 18 юли пред сградата на Министерския съвет в София.
 
Земеделските стопани от седемте засегнати от чумата по дребните преживни животни общини - Болярово, Елхово, Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец и Царево, ще получат общо 55 лв. на овца или коза от помощта de minimis.
 
„По този начин стопаните ще могат да покрият загуби от нереализиране на мляко, ценови разлики на изкупена продукция и затруднения при изхранване на животните", коментираха от министерството.