Над 2000 са забавените проекти по ПРСР в размер на над половин милиард лева. Те ще бъдат финализирани в рамките на тази календарна година, обеща изпълнителният директор на ДФЗ Борис Михайлов на брифинг. 

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

Той даде отчет за свършеното до момента, откакто той е начело на Фонда, а именно: открити са 4 горещи линии за въпроси на бенефициенти, свързани с ПРСР, както и телефонни линии за казуси с директните плащания; публикувано е Ръководство на бенефициента по ПРСР; работи се върху оптимизация на работата на служителите; всеки петък е ден на отворените врати в Разплащателната агенция.

Борис Михайлов: Всеки кандидат с проект ще знае кой служител на Фонда администрира документите. Всички уведомителни писма съдържат вече имена и контакти на експертите, които ги обработват.

Относно забавянията на проекти от 20-30 месеца Михайлов заяви следното:

"До момента нямаме ясни сведения за корупция. Не мога да хвърлям недоказани обвинения. Уволненията на служители са поради неизпълнение на задълженията, някои напуснаха по собствени причини. Каква е причината да се бавят проекти, които са изрядни? Според мен това е корупционна практика, но не мога да го докажа. Затова тези служители, които са го допуснали, ще си заминат“, увери шефът на Фонда.

Нещо важно, за което бе сигнализирано, е, че българи с румънски телефонни номера са искали пари от стопани, за да получат определен процент от парите за проекта, за който чакат плащане.

„При всички положения става въпрос за телефонна измама. Предполагам, че те се представят като някакви посредници. Вероятно казват, че парите отиват някъде нагоре към Фонда. Обръщам се към стопаните, ако някой им се обажда с претенции за пари, да се свържат с полицията и със структурите на ДФЗ“, призова Михайлов.