От ДФЗ съобщават, че от началото на февруари догодина ще приемат документи на стопани за изплащане на държавна помощ за компенсация на земеделските производители, чиято реколта беше унищожена на 100 % от наводненията и градушките през тази гадина. Финансовото подпомагане ще се преведе по банковите сметки на стопаните до 29 април следващата година.За загуби от наводнения ще могат да кандидатстват стопани, които са отглеждали пшеница, ечемик, ръж, тритикале, овес, царевица за зърно, слънчоглед, зимна маслодайна рапица, репко, кориандър, грах, грахова смеска, люцерна, тютюн, спанак, салати, картофи, чесън, дини, сливи, кайсии, бадеми, малини и ягоди.

За компенсиране на унищожената реколта от градушка, ще могат да кандидатстват фермери, които са отглеждали пшеница, ечемик, царевица за зърно, техническо сорго, просо, слънчоглед, зимна маслодайна рапица, дини, тикви, малини и лозя. Държавната помощ ще се предоставя на физически и юридически лица, които са регистрирани като земеделски производители. Субсидията ще бъде в размер на 40% от действителните разходи за отглеждане на дадената култура през съответната стопанска година. За помощта ще могат да кандидатстват само стопани, на които е издаден протокол от областните и общински служби „Земеделие и гори” за 100% унищожен посев.

Тези протоколи обаче не винаги се правят в адекватното време, оплакаха се фермери, които са препатили. Комисия, която да констатира щетите се сформира по сигнал, но в случай, че щетата се дължи на природно бедствие. Фермер.БГ припомня, че в края на юни аредндаторът от Драганово Иван Халваджиев претърпя загуби, тъй като заради аварирал кран на близкия язовир, водата заля десетки декари от неговата нива и той не получи обезщетение, тъй като вредата не била от природно бедствие.