В края на тази седмица или в началото на следващата ще протекат проверки във Фонд „Земеделие“. Това съобщи земеделският министър проф. Христо Бозуков пред БНР.

Доц. д-р Деян Стратев е новият изпълнителен директор на БАБХ

Там проблемът е най-тежък, трябва да се влезе с независим одит, коментира министърът. По думите му има затлачени с години неща и натрупани проблеми, които отлежават, а това ще стане известно след проверките. “Прави се една работна група с участие на Министерство на финансите и АДФИ. Проверките може да започнат в края на тази седмица или през следващата“, обяви Бозуков. Той добави, че е заварил лежерно безхаберие във всички структури на системата.

Относно мотивите за смяната на изпълнителния директор на Агенцията по храните (БАБХ), служебният ведомствен министър посочи „сключени договори, които са доста съмнителни“.

„Сега, с влизането на новия директор, ще имаме достъп до цялата информация в Българската агенция по безопасност на храните, ще излязат много интересни неща, не само по този случай“, коментира министърът на земеделието по казуса с т.нар. „златен гьол“, който е причина за отстраняването и на други директори на Агенцията.

Много от дейностите, които БАБХ трябва да изпълнява, са прехвърлени на частни фирми под предлог липса на достатъчно капацитет и средства, а всъщност сключените договори показват, че сумите, за които са сключени, са доста сериозни, подчерта министърът.

Той коментира и проверките в „Напоителни системи“, като  уточни, че по първична информация изготвеният доклад доказва, че с вътрешен одит няма как да се постигне контрол.

Има скорошен доклад на Сметната палата за „Напоителни системи“, който не е предоставен на министъра и министерството като принципал на дружеството, обяви проф. Бозуков и добави:

„Предполагам там има доста критични забележки, особено върху обществените поръчки. Освен това аз имам вече и доста сериозна информация за нарушения, които са извършвани в „Напоителни системи“. Най-дребният – това, че е извършен ремонт на автомобил, който е собственост на майката на директора на „Напоителни системи“, за около 2800 лева, за сметка на предприятието.“

Христо Бозуков допълни, че има и несъбрани от години задължения за около 4 милиона лева, издадени на база на съдебни решения, като каза, че еучудващо е защо не са направени никакви постъпки за събиране на тези милиони.

Относно земеделците Бозуков декларира: „Ще се опитаме да помогнем на някои сектори като розопроизводители и пчелари.

Земеделският министър се мотивира и за освобождаването и на директори на държавни горски предприятия, като посочи, че тези предприятия не са добри стопани на българската гора и са се превърнали в дърводобивници, „защото от финансовите резултати зависят и техните заплати, които са немалки“.