За първи път в новия програмен период 2023-2027 при изплащането на субсидиите ще се вземат предвид условията за селскостопанските работници. Това е така наречената социална условност, за която от Министерството на земеделието се опитват да дадат определение.

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

Прилагането на социалната условност от държавите членки трябва да гарантира, че земеделските стопани, за които е установено, че са злоупотребили с правата на работниците си, ще бъдат санкционирани чрез намаляване на плащанията по ОСП. 

Социалната условност се прилага за бенефициенти, които наемат хора на трудови договори, тоест те са работодатели, а не самонаети. 

Механизмът за социална условност се свързва с пълното получаване на директни плащания и плащанията по Втори стълб за ангажименти за управление на околната среда, природни или други ограничения, необлагодетелствани райони, плащания по Натура 2000.

За прилагането на социалната условност са ангажирани:

•    Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ), която консултира фермерите относно социалното и трудово законодателство и организира обучителни семинари;
•  
 Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ГИТ), която контролира спазването на трудовото законодателство и прилагането на намаления на плащанията на земеделски стопани при установени несъответствия.

Европейската комисия (ЕК) ще разчита изцяло на контрола, който се извършва от държавите членки  на национално ниво, без да прави каквито и да е препоръки за нивото или за подобрение на контрола. 

Разплащателната агенция трябва да сключи споразумение или меморандум за разбирателство с властите (органи, инспекторати, съдилища). Целта е тя да бъде информирана, когато бенефициент е в нарушение и каква е неговата тежест. На базата на тази информация се изчислява съответен еквивалент за намаление на плащанията. 

Въз основа на оценката на несъответствието, предоставена от ГИТ, Разплащателната агенция може да намали плащането на фермера от 1% до 100%.

България трябва да реши на национално ниво откога ще прилага социална условност, като вариантите са три:

•    Доброволно прилагане от 01.01.2023 г.;
•    Задължително прилагане от 01.01.2025 г.;
•    Компромисен вариант – активно включване на НССЗ от 01.01.2023 г. и стартиране на санкционния механизъм от 01.01.2025 г.

От Министерството на земеделието посочват някои правила относно предварителните условия в социалната сфера. Частта с трудовата заетост засяга сключването на трудов договор, който се предоставя в рамките на първите седем дни от началото на работа.

В частта за здраве и безопасност се включват задължения на работодателите по отношение на оценката на рисковете, защитните мерки и оборудването, записването и докладването на трудови злополуки. Работодателят гарантира безопасността и здравето на работниците, а работното оборудване да е подходящо за съответната работа.

Споменават се и служби за защита и превенция – работник(ци), който (които) трябва да бъде(ат) назначен(и) за извършване на дейности, свързани със здравето и безопасността, или компетентна външна служба, която ще бъде ангажирана. Освен това работното оборудване подлежи на инспекция след инсталиране и на периодични проверки от компетентни лица.

Като цяло, това са все неща, които се знаят и сега трябва да се спазват, но не се дават подробности кои са споменатите компетентни лица, ще се увеличи ли документацията и разходите за наемането им, на какъв принцип ще се изчислява намалението на субсидиите, как може да се избегне субективният фактор.
 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg