Нова онлайн форма за сигнали за опожарени земеделски площи заработи на сайта на Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА). 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Тя представлява електронна бланка, в която подаващия сигнал трябва да попълни данни за локализацията на опожарените площи – за тяхното местоположение, за местността и за вида на горящата растителност (нива, овощна градина, ливада, гора и др.). Изисква се и допълнителна информация за засегнатите площи като GPS координати на местността, както и приблизителния обхват на опожарените терени. В електронната бланка има възможност и за прикачване на снимка.

„Сигналите за опожарени площи се проверяват своевременно от екипи на „Техническия инспекторат, а след постъпват в слой "Пожари" в Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ”, обясняват от ведомството.

ДФЗ: От началото на 2022 г. до момента екипите на „Технически инспекторат“ са констатирали над 40 опожарявания в 160 имота, разположени на общо над 3 340 дка. Най-много са регистрираните пожари в областите Русе и Благоевград. Всички те вече са заредени в слой "Пожари".

От Фонда припомнят, че глобите за палене на стърнища се налагат в рамките на системата за контрол и по кръстосаното съответствие, които са част от Националните стандарти за добро земеделско и екологично състояние на земята. Когато се установи опожаряване на стърнища от зимни и пролетни култури със слята повърхност (пшеница, ръж, тритикале, овес и ечемик), се отразява нарушение на Национален стандарт 6.

Санкциите се изчисляват в проценти. Те се прилагат върху всяко плащане към кандидата по схемите и мерките на директните плащания. Процентът на намалението зависи от тежестта, степента, продължителността и повторяемостта на установеното неспазване. В случай на неспазване поради небрежност процентът на намалението на плащанията е до 5 %, а в случаите на повторно неспазване - до 15%. 

ДФЗ: При умишлено неспазване процентът на намалението е не по-малък от 20 % и може да доведе до цялостно изключване от една или няколко схеми за подпомагане, като се прилага в продължение на една или повече календарни години. 

На основание член 10, ал. 2 от Наредба № 2 от 26.03.2018 г. за критериите за допустимост на земеделските площи за подпомагане опожарените земеделски площи се считат за неподходящи за субсидиране за съответната година и се водят като наддекларирани. Тоест за тях не се получават субсидии

Информация за засегнатите от пожари площи на бенефициери е достъпна в Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ https://seu.dfz.bg/seu/f?p=727:8170:::NO:8170. На нея кандидатите по схемите на директните плащания могат да се осведомят както за парцелите, които попадат в опожарените терени, така и за размера на тяхната площ.