От днес, 5-ти декември Държавен фонд „Земеделие” ще приема документи за допълнително подпомагане в сектор „Плодове и зеленчуци”. Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” взе решения за разпределянето на допълнителния ресурс от 5 милиона лева, предоставен след актуализацията на бюджета.
 
2,2 млн. лева от допълнителните средства ще се предоставят за подпомагане в сектор „Плодове”, 2.2 млн. – за сектор „Растениевъдство” и 600 000 лева – за картофопроизводителите в България.
 
Документите се подават в областните дирекции на ДФ „Земеделие”.  Срокът за подаване на заявленията започва от утре, 5 декември и е до 12 декември 2014 г. (вкл.)
 
Срокът за изплащане на средствата е до 19 декември 2014 г.
 
За подпомагане ще могат да кандидатстват производители, отглеждащи съответния минимум площи, като изискването е за обработвани площи на всяка култура, а не на стопанство.
 
Допустими са производители на ябълки, праскови, кайсии, череши, сливи, вишни, круши и десертно грозде – съответно минимум 5 дка. За оранжерийно производство зеленчуци минималната площ е 1 декар и се подпомагат производители на домати и краставици. За неоранжерийно произведени зеленчуци, се подпомага производство на минимум 5 дка за културите - домати, краставици, пипер, моркови, дини, пъпеши, зрял лук, главесто зеле. Същата минимална площ от 5 дка се изисква и за производителите на картофи.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!