Близо 2,9 млрд. лв. са предвидени за подкрепа на земеделските производители през 2021 г. Това одобри Министерският съвет, като прие годишните разчети за средствата от Европейския съюз на сметката на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Внимание, фермери, важни срокове през февруари!

Парите се разпределят за финансиране на директните плащания на площ, пазарните мерки, Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г) и Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. 

2 млрд. 636 млн. лв. са за сметка на ЕС и 247 млн. лв. – от националния бюджет. 731 млн. лв. са предвидени за развитие на селските райони. 

Основно плащанията по ПРСР ще са насочени по мярка 4 „Инвестиции в материални активи“, мярка 6 „Развитие на стопанството и стопанската дейност“, мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ и мярка 19 ЛИДЕР.

По линия на директните плащания от ПРСР са заложени 393 млн. лв., които ще обхващат мярка 10 „Агроекология и климат“, мярка 11 „Биологично земеделие“, мярка 12 „Натура 2000“ и мярка 21 за справяне с последствията от COVID-19.

1 млрд. 607 млн. лв. са определени по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), както и за обвързани с производството плащания за животни, плодове, зеленчуци и други.

114 млн. лв. са предвидени за пазарни мерки, включително за Националната програма по пчеларство, схема „Училищен плод“, схема „Училищно мляко“, Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, преструктуриране на лозовите масиви, промоционални програми и други схеми.