Държавен Фонд „Земеделие“ (ДФЗ) преведе 3 185 334 лв. на 2 801 кандидати по Схемата за дребни земеделски стопани (ДЗС) за Кампания 2020, съобщиха от пресофиса на фонда.

ДФЗ за Кампания 2021: Вижте заявленията по отделните мерки и схеми

Право на подпомагане имат бенефициентите, които са подали заявления по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и през 2020 г.

Те следва да отговарят на минималните изисквания за получаване на субсидии по схемите на директни плащания. За да се възползват от финансовата помощ стопаните трябва да поддържат през всяка една година от кандидатстването си най-малко толкова допустими площи, като размер, колкото са декларирали в заявлението си за Кампания 2015 г. Заявяване за участие по схемата беше възможно единствено през референтната 2015 г., съгласно чл. 16 от Наредба 3 от 17.02.2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директните плащания.

Подпомагането за дребни земеделски стопани замества всички плащания по схемите за директни плащания. Финансовата подкрепа се формира ежегодно и индивидуално за всеки отделен бенефициент в зависимост от размера на допустимите площи, броя допустими животни и заявените схеми, като не може да надвишава 1 250 евро, а плащанията в размер до 500 евро се закръглят на 500 евро.

С превеждането на средствата по Схемата за дребни земеделски стопани (ДЗС) приключи изплащането на средствата по схемите и мерките на директните плащания за Кампания 2020 г.