Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) получи сертификат по международния стандарт ISO 37001:2016 „Системи за управление за борба с подкупването“. Това се случи на официална церемония в Министерството на земеделието в присъствието на министър Явор Гечев, ръководството на Фонда и представители на сертифициращата институция.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

В рамките на събитието министър Гечев отбеляза, че това е поредното доказателство, че Държавен фонд „Земеделие“ успешно възвръща доверието на бенефициерите и гражданите в институцията.

„Познавам структурата на фонд „Земеделие“ отвътре и мога да кажа, че този сертификат е огромно признание особено в тази много натоварена година, с нов Стратегически план“, заяви министърът на земеделието.

Ръководството на Държавен фонд „Земеделие“, в лицето на изпълнителния директор Георги Тахов, си постави стратегическа цел да ограничи риска от корупционни практики в институцията, чрез прилагане на Системата за управление за борба с подкупването. Това е първият сертификат по ISO 37001 не само за сферата на земеделието, а изобщо за държавните институции у нас, заяви по време на срещата изпълнителният директор Георги Тахов.а.

В този сертификат попадат и всички 28 областни дирекции на Държавен фонд „Земеделие“, обясни водещият одитор Силвия Бакърджиева.

„Желанието на ръководството беше да се провери навсякъде – на всички нива на работа, на отговорност, на познаване“, каза Бакърджиева.

Одитът, който беше направен, обхвана в цялост Системата за управление за борба с подкупването (СУБП) в ДФЗ. Той беше базиран на предварително разработени основни документи, създадени за внедряване на международния стандарт. Те са „Политика за борба с подкупите и корупцията ДФЗ“, Наръчник на системата за управление за борба с подкупването, процедури и инструкции.

Сертификатът по международния стандарт ISO 37001:2016 е еквивалент на ценна книга.