Нови седем предприятия ще осъществят инвестиции за над 13.4 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. (ПРСР). Проектите бяха подписани от Изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева и връчени на одобрените кандидати от нейния заместник Светослав Симеонов вчера, съобщават от ДФЗ.

С част от одобрените инвестиции се предвижда изграждане на две нови предприятия за преработка на плодове и зеленчуци – в Пловдив и Ямбол, както и на предприятия за преработка на дървен материал – в Монтана. Останалите проекти са за модернизация и внедряване на нови производствени линии и технологии в млеко и месопреработвателния сектор, мелничарската промишленост и преработката на растителна масла.

Одобрените проекти са по Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” от ПРСР, по която се финансират инвестиции в хранително - вкусовата индустрия. Стойността на субсидията, която ще бъде изплатена на кандидатите, ако успешно изпълнят проектите си, е в размер на 6.7 млн. лв.

От ДФЗ съобщават още, че през тази седмица са извършени плащания на стойност над 10 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони - по общинските мерки, Мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” и Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”.

снимка:
mlaaden