Изплатени са 1 597 561 лв. по схемaта „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период” за 2022 г., съобщи ДФЗ.

Гласувайте: Получихте ли първия транш по СЕПП?

Средствата са преведени на 2 637 стопани за закупуване на продукти за растителна защита и продукти за ускоряване процесите на гниене на листата на овощните видове, които се прилагат през есента – в периода на масов листопад, от общо допустимите за подпомагане 2 666.

Помощта се изплаща само за продукти за растителна защита, закупени от лица, които са търговци по смисъла на Търговския закон и притежават удостоверение за търговия с продукти за растителна защита, на основание чл. 91, ал. 1 от Закона за защита на растенията и са вписани в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти за растителна защита, на основание чл. 6, ал. 1 от Закона за защита на растенията.

Финансовата подкрепа е в размер до 120 лв./ха с ДДС.

Утвърденият бюджет по схемата за настоящата година е 7,4 млн. лв. и се предоставя на два етапа. Първите бяха разплатени през пролетта, когато стопаните получиха до 324 лв./ха с ДДС. 

До момента по помощта са разплатени 7 209 902 лв. Останалите бенефициери, които са кандидатствали по помощта, ще получат своите средства след приключване на всички административни проверки.