Годишните разчети на сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд „Земеделие“ за 2020 г. бяха одобрени на днешното правителствено заседание.

Индикативен график 2020 за субсидиите от ДФЗ

Планирани са общо 2 898,8 млн. лева за финансиране на директните плащания на площ, пазарните мерки, Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и Програмата за морско дело и рибарство. 

2 633,1 млн. лева са за сметка на ЕС и 265,7 млн. лева са от националния бюджет.

За развитие на селските райони са предвидени 843,5 млн. лв. Основно плащанията ще са насочени по мярка 4 „Инвестиции в материални активи“, мярка 6 „Развитие на стопанството и стопанската дейност“, мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ и мярка 19 ЛИДЕР.

По линия на директните плащания от ПРСР са заложени 298,9 млн. лв., които ще обхващат направленията „Агроекология и климат“, „Биологично земеделие“ и Натура 2000.

По Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), както и за обвързани с производството плащания за животни, плодове, зеленчуци и други са определени 1 567,4 млн. лв.

По Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. са разчетени 61 млн. лв.

За пазарни мерки, включително за Националната програма по пчеларство, схема „Училищен плод“, схема „Училищно мляко“, Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, преструктуриране на лозовите масиви, промоционални програми и други схеми са предвидени 128 млн. лв.

Източник: ДФЗ