Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) изплати държавна помощ de minimis в размер на 3 328 224 лв. в подкрепа на 4 088 пчелари. Помощта беше утвърдена в началото на декември с решение на Управителния съвет на ДФЗ и бюджетът по нея е 3 500 000 лева.
 
 
Подпомагат се пчелари, които притежават минимум 20 бр. пчелни семейства и през 2018 г. са реализирали качествен пчелен мед в съответствие със Закона за пчеларството и Наредба за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека.
 
Помощта се предоставя на земеделски стопани, които се занимават с първично производство на селскостопанска продукция – физически лица, еднолични търговци, юридически лица и кооперации, отглеждащи пчелни семейства, и са регистрирани като земеделски стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 г.
 
 
Помощта е част от годишния разход за подхранване на пчелно семейство и се предоставя с цел компенсиране разходите за извършеното зазимяване, както и за справяне с последствията от неблагоприятните климатични условия, довели до ниски добиви на пчелен мед.
 
Общият размер на подпомагането за един земеделски стопанин не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337,45 лв.) за период от три данъчни години (2016 г. -2018 г.). Размерът на помощта на пчелно семейство e определен на база допустимите за подпомагане бенефициери и заявен брой пчелни семейства, в рамките на утвърдения бюджет по схемата за подпомагане.
 
Останалите 218 пчелари, които са обект на извършване на административна проверка за допустимост, ще могат да получат средствата по държавната помощ de minimis в близките дни. Приемът на заявления беше отворен на 17 декември 2018 г. и приключи на 15 януари 2019 г., уточниха от ДФЗ.