Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” одобри нова схема по „de minimis“  за земеделски стопани, отглеждащи дребни преживни животни - овце-майки и кози-майки, съобщиха от МЗХ.
 
Общият размер на бюджета на помощта е на стойност 5 млн. лева за 2015 г. Приемът на документи  ще започне на 27 април и ще продължи до 15 май 2015 година. Заявления ще се приемат в областните структури на ДФЗ по постоянен адрес на физическите лица и на едноличните търговци или по адрес на управление за юридическите лица.
[news]
За подопомагането ще могат да кандидатстват животновъди, които отглеждат минимум 50 овце-майки или кози-майки, или общо поне 50 овце-майки и кози-майки в едно стадо. За да получат подпомагане фермерите трябва да запазят 75% от броя на животните до 31 август 2015 г., за които се получава помощта. В заявлението за кандидатстване те е необходимо да отбележат броя животни, за които искат подпомагане, както и размера на други помощи, които са получавали от 1 януари 2013 г. до момента.
 
ДФ „Земеделие” ще извърши проверка за наличния брой овце-майки и кози-майки, декларирани за подпомагане чрез Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на БАБХ. Срокът за сключване на договорите и изплащане на помощта е от 25 май до 15 юни 2015 г.
 
Общият размер на помощите de minimis за един земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие, не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337.45 лв.) за период от три данъчни години (2013 – 2015).

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!