Земеделските стопани ще получат 5 млн. лв. за 2021 г. по схемата за подпомагане „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“. Това реши Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

 Зърнопроизводител: В застраховането на доходите държавата трябва да е основен партньор

Поради зачестилите неблагоприятни климатични условия през последните години, зърнените култури за първи път влизат в обхвата на подпомагане по схемата. По предложение на бранша Министерство на земеделието, храните и горите пренотифицира пред ЕК държавната помощ като включи в нея културите: пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица.

Бенефициери на помощта могат да бъдат земеделски стопани, отглеждащи:
  - овощни култури над 0.5 ха и срок на експлоатация на насажденията под 20 години;
  - зеленчукови култури отглеждани в оранжерии над 0.1 ха;
  - зеленчукови култури над 0.3 ха;
  - етерично-маслени култури над 0.5 ха;
  - тютюн над 0.1 ха. - зърнени култури над 3 ха;
 - маслодайни култури над 3 ха; Земеделските стопани, отглеждащи зърнени и маслодайни култури се подпомагат за първите 2 000 ха от площите си.

Максималният размер на подкрепата, която може да получи един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн е до 65% от стойността на застрахователната премия. Сумата за подпомагане e до 195 лв./ха при размер на застрахователната премия от 300 лв./ха. Стопаните, които застраховат зърнени (пшеница, ечемик и царевица) и маслодайни култури (слънчоглед и рапица), могат да получат до 35% от стойността на застрахователната премия. Размерът на подпомагане е до 21 лв./ха при размер на застраховката от 60 лв./ха.

На съфинансиране подлежат полици, издадени след подаване на заявление за подпомагане.
Целта на помощта е насърчаването на земеделски стопани, малки и средни предприятия, които произвеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени, зърнени (пшеница, ечемик и царевица), маслодайни култури (слънчоглед и рапица) и тютюн доброволно да застраховат продукцията срещу неблагоприятни климатични събития.
Предстои да бъдат изготвени указания за кандидатстване.