Част от плана на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за подкрепа на родното производство включва и решението за отпускане на кредитна линия в рамките на 10 000 000 лева за закупуване на минерални торове и/или семена за производство на пшеница, реколта 2014 г., съобщиха от МЗХ. Определеният на заседанието лихвен процент на отпусканите кредити ще бъде 4.5%.

 

На заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ) беше постигната и договореност за подпомагането на земеделските производители, ангажирани с отглеждане на памук през 2013 г., които за трета поредна година ще получат държавна помощ De minimis на стойност 120 000 лева.

 

В помощ на земеделците, получаващи държавна помощ за сключване на застраховки е и взетото решение за удължаване на срока за подаване на заявления до 16.09.2013 г.

 

По отношение на мярка 214 УС на ДФЗ взе решение за създаване на експертна комисия за разглеждане на казуси по отношение на подадените заявления за подпомагане. Комисията ще се състои от три до пет независими, доказани специалисти в областта на растениевъдството и добрите практики при редуване на земеделските култури.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!