Днес стана ясно, че Държавен фонд Земеделие ( ДФЗ ) е отписал от списъците със своите длъжници над 90% от тях, тъй като проверките не са установили нарушения.

 

Отписването ще става при съвместни действия между ДФЗ, Националното звено за борба с измамите с европейски средства и Върховната касационна прокуратура, заяви Изпълнителния директор на Фонда Румен Порожанов. В книгата с "длъжници" има над 200 такива, които имат да връщат пари, посочи още Румен Порожанов.

 

Става въпрос за списък с компании, които са набедени за нарушения по европрограмите, основно с проекти по програма САПАРД, заради което и имат да връщат пари. По данни на агроминистерството общата дължима сума е за 241 млн. лв.

 

По информация от фонд "Земеделие" става дума предимно за компании, вписани в "черния списък" през 2009 г. Тогава институцията се ръководеше от излязлата в майчинство по-късно Калина Илиева, а редица компании съобщаваха, че въобще не знаят защо трябва да връщат европари.

 

Попадналите в списъка компании нямат право да кандидатстват за каквито и да е евросубсидии. Румен Порожанов заяви вчера на среща с Конфедерацията на индустриалците в България , че това правило ще важи и за изрядните фирми в списъка до окончателното им отписване от него.

 

Изпълнителният директор на фонд "Земеделие" е съобщил още, че е обнародвана наредбата, според която отпада изискването за платени данъци, за да бъдат отпуснати субсидии на земеделските производители и фермерите.