На последното заседание на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) стана ясно, че се създава нова дирекция „Мониторинг на площ“ към държавната институция. Предстои това предложение да бъде утвърдено и от правителството. 

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Зачудихме се какво налага откриването на тази дирекция, какви ще са нейните отговорности и функции и кога ще заработи. За да не гадаем, попитахме директно ДФЗ, от където ни обясниха следното.
                                                                                
В новия програмен период на ОСП европейските субсидии ще се контролират по нов начин. Една от най-важните промени е свързана с внедряването на дистанционен мониторинг на стопанствата.

Вече работят сателитната система „Коперник“, създадена от Европейския съюз, и спътниковата система „Галилео“. В новата ОСП обаче всяка разплащателна агенция на страните членки, включително и ДФЗ, трябва да разполага със система за мониторинг на площите (СМП). Именно това налага създаването на нова дирекция в институцията, която да изгради и поддържа тази система.

ДФЗ: Системата за мониторинг на площ ще бъде функционална част от ИСАК. Тя ще има различни функции от досегашната система за контрол и санкции (проверките и плащанията). 

Определянето на пригодността на земеделския парцел за подпомагане по дадена схема или мярка чрез мониторинговата система се базира на анализ на припознаването на земеделската култура или земеизползването. За целта се използват данните от наблюдението на земята, предоставени от спътници „Сентинел“ на системата "Коперник". 

Спътниците „Сентинел“, от своя страна, не позволяват измерване поради недостатъчната разделителна способност на придобитите изображения. Те осигуряват времева серия от заснемания на цялата територия, което позволява постоянно наблюдение и установяване дали е извършена земеделска дейност и дали се спазват забрани (например забраната за косене до 1 юли, приложима за някои от зоните на мрежа Натура).

Към момента системата за мониторинг е в процес на разработка, като се създават алгоритми и се задават различни маркери и модели. Тя трябва да извършва машинен анализ на времеви серии от сателитни заснемания за откриване на наличие на земеделска дейност.

ДФЗ: Процесът ще бъде напълно автоматизиран, което ще позволи проверките да бъдат справедливи – без намеса на човешкия фактор при мониторинга. 

Системата за мониторинг на площ става задължителна за прилагане във всяка държава членка на ЕС от 1 януари 2023 г. за част от схемите и мерки за площ, а от 1 януари 2024 г. – за всички. 

Първоначално новият модел ще започне да действа при контрола на Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и на необлагодетелствани райони. Поетапно в нея ще се въведат данни и за останалите схеми и мерки, базирани на площ, така че да заработи на пълни обороти от 1 януари 2024 г. 

От ДФЗ подчертават, че чрез внедряването на Системата за мониторинг на площ няма напълно да отпаднат всички проверки на място. Такива ще продължат да се правят, но ще са много по-малко на брой. Посещения на място в стопанствата ще има и за решаване на определени казуси, свързани с коректното разходване на средствата от националния и европейски бюджет.