Първото плащане за Кампания 2021, което ще получат фермерите, ще бъде по Схемата за преходната национална помощ за животни, обявиха от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) за Агри.БГ.

Кризата с торовете

Нашият въпрос беше: „Какви ще са първите плащания през октомври?“, така че се надяваме да става дума точно за този месец.

Основното ни питане обаче засягаше индикативния график с плащанията до края на годината, а отговорът е следният:

Индикативният график за предстоящите оторизации по схемите и мерките на директните плащания, който традиционно се обявява всяка година, е в процес на изработване. Предстои скоро графикът да бъде официално публикуван. 

Един бърз поглед назад във времето ни припомни, че миналата година този график беше публикуван още на 12 август. Искрено се надяваме, че забавянето му тази година няма да се отрази и върху самите плащания.

За сравнение първото плащане за Кампания 2020 беше на 20 октомври 2020 г. с първия транш по Схемата за преходна национална помощ за говеда и биволи, необвързана с производството (ПНДЖ 1). 

Втори, на 4 ноември 2020 г., парите си получиха животновъди по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3).

Междувременно стана ясно, че Кампанията по директни плащания продължава до месец ноември 2021 г., което включва и проверките на Tехническия инспекторат на място за единно плащане на площ.