В условията на висока инфлация и пазарна несигурност много кандидати, одобрени за подпомагане, се отказват от изпълнение на заложените инвестиции. Не малко са подобните случаи по приемите от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Оказва се, че и по Националната програма по пчеларство (НПП) са подадени доста заявления за отказ.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

Читател на Агри.БГ споделя своя опит с кандидатстването по мярката за купуване на кошери. В свой коментар той описва комуникацията си със служители на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) и излага своя казус.

„Участвам по НПП за купуване на кошери. Когато подадох заявлението, цената на кошерите беше 70 лв., а преди да подпишем договорите цените станаха по 120 лв. Обадих се в София в отдел „Пчеларство“ и попитах възможно ли е да се откажа поради високата цена на кошерите и невъзможността да направя тази инвестиция. Служителят от отдела много любезно ми обясни, че няма никакъв проблем, но трябва да подпиша договора и след това да подам заявление за отказ. Така и постъпих. 

Отидох в ОД на ДФЗ и подписах договора, след което помолих да ми бъде дадена декларация за отказ от инвестицията, при което видимо изнервеният служител се развика, че нямам такова право и че вече съм десетият човек за деня, който иска да се откаже. 

Отново се обадих в София, при което същият служител, но вече не толкова любезно, започна да вика, че не ми е казвал такова нещо и затвори телефона. Случаят може да изглежда пренебрежително малък, но за мен, с моите възможности е голям проблем. Буквално насила бях принуден да направя тази инвестиция“.

За да потърсим отговор на въпроса, дали пчеларят е в правото си да откаже подпомагане и каква е процедурата за това, изпратихме запитване до ДФЗ.

Оттам ни предоставиха следната информация, която публикуваме без редакторска намеса.

Без данни за кандидата по НПП е невъзможно да се направи справка по гореизложения казус. В хода на прием на заявления за подпомагане има подадени заявления за отказ след подписване на договор по НПП за дадена мярка или дейност. 
Същите получават уведомително писмо, в което се цитира Наредба № 10 от 13 декември 2019 г. за условията и реда за прилагане на мерките от Националната програма по пчеларство за периода 2020-2022 г., а именно:
„не се допуска изменение и/или допълнение на договора за отпускане на финансова помощ, което е свързано с отказ за извършване на всички или част от разходите/инвестициите по подписан договор, в случай че това не се дължи на форсмажорни обстоятелства“; „кандидатите за купуване на кошери се подпомагат в размер до 54 лв.“. 
Няма нормативно определен размер от цитираните от читателя 70 лв. В случая се говори за подпомагане, а не за покриване на цялата инвестиция, направена от кандидатите.
Кандидатите по НПП подписват договор по своя собствена воля и не могат да бъдат задължени насила от длъжностно лице на Държавен фонд „Земеделие“ да извършат подобно действие.