Държавен Фонд Земеделие (ДФЗ) одобри нови 35 млн.лв. за проекти по ПРСР.

 

Общо 19 проекта ще бъдат финансирани с 34,1 млн. лева от бюджета на Мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, а други пет ще получат 1,33 млн. лв. по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селките райони (ПРСР). Точният размер на субсидията е 35 453 132 лв.


Инвестиционните предложения по Мярка 123 са насочени предимно към преработката на плодове и зеленчуци, на месо и млечни продукти, за производството на вина, фуражи и други. Финансиране спечелиха два проекта за покупка на оборудване за билки. Едната фирма ще отглежда лавандула, маточина, бял равнец, жълт кантарион, риган, а кооперация от Търговище планира производствена линия за обработката на шипка, листа от бръшлян, стръкове балканска чубрица, кориандър, корени от коприва, глухарче и други билки. Средства по мярката получават и предприятия за производство на лютеница, кьопоолу, компоти, айвар, конфитюри, мармалади. Фирма от Хасковска област ще инвестира в бъчви от френски дъб и бокспалети за червени вина.


ДФ „Земеделие” одобри и няколко проекта за модернизация на месопреработвателни предприятия, за изграждане на кланици и мандри. Освен традиционните кисело и прясно мляко, една от фирмите ще произвежда сирена "Гауда", "Тилзит", извара и катък. Сред одобрените инвестиции по Мярка 123 има и такива за преработката на дървесина или за производството на енергия от биомаса.


С пари от бюджета на Мярка 121 „Модернизиране на земеделски стопанства” ферма ще купи линия за сортиране, почистване и пакетиране на картофи, колесен трактор и др. Ще бъдат оборудвани и две стопанства за зърнени и технически култури. Одобрените проекти по мярката за гледане на плодове са 3 – на ферми за био череши, пъпеши, кайсии и бадеми. Те ще купят съоръжения за защита от диви животни и от слани, ще изградят съоръжения за съхранение на вода и други.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!