Днес, 14 април, Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция одобри първите авансови плащания, обезпечени с банкови гаранции, по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 -2020 г., съобщиха от Фонда.
 
Първите разплатени субсидии по подмярката са авансови плащания за 8 проекта, които са обезпечени с банкови гаранции. Общият размер на преведените аванси е 3 540 982 лева.
 
ДФ „Земеделие“ напомня, че съгласно сключените договори по подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства” от ПРСР 2014-2020 г., ползвателите на финансова помощ трябва да започнат реалното изпълнение на инвестицията до 9 месеца от датата на подписване на договора или до 12 месеца, ако инвестицията включва СМР.
 
При невъзможност да изпълнят това изискване, на бенефициентите е дадена е възможност в срок до шест месеца от сключването на договора по подмярката да уведомят Фонда, че се отказват от помощта и желаят договорът им да бъде прекратен.