Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) ще предостави публична информация за кредитополучателите, чиито стари заеми ще бъдат изплатени с пари от бюджета, съобщават от БНР.

Страх ни е да не ни препишат Стратегическия план ли?

Държавна помощ за погасяване на дългове за периода 2008 – 2012 г беше обявена от ведомството заради загуби, причинени от коронакризата.

Срокът за кандидатстване е 25 ноември, а близо 57 милиона лева е сумата, която ДФЗ ще насочи към животновъди, отглеждащи едри и дребни преживни животни, и картофопроизводители, които са отсрочили кредитите си.

Подкрепата е под формата на до 100 000 евро безвъзмездни средства, покриваща част от главницата и лихвите. Целта на помощта е да се осигури ликвидност на стопанствата, но създаде напрежение в сектора.

Фермерите, които коректно са изплатили дълговете си, изразиха съмнения, че по този начин ще се опрощават дължими пари на точно определени приближени до властта хора. Те настояват за публична информация на кого ще се даде подпомагане за опрощаване на кредитите.

“В отговор на запитване от „Хоризонт“ Фонд „Земеделие“ се ангажира след изтичане на срока да оповести колко и кои фермери са участвали в схемата. Тази публичност ще бъде съобразена с европейското законодателство за защита на личните данни, уточняват от Фонда”, предава БНР.