Държавен фонд "Земеделие" изплати близо 703 хиляди лева на 66 производители, засегнати от забраната за внос на селскостопански продукти от Европейския съюз в Русия. Средствата са осигурени изцяло по линия на Европейския фонд за гарантиране на земеделието и се изплащат по двете извънредни схеми, които Европейската комисия въведе в края на миналата година, за да възстанови трайно баланса на пазара на плодове и зеленчуци в ЕС.
[news]

Подпомогнатите производители са от областите Благоевград, Варна, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Плевен, Пловдив, Разград, София (област), Стара Загора, Хасково и Шумен. С изплатените средства са финансирани близо 4 хиляди тона гъби, домати, зеле, карфиол, корнишони, краставици, круши, моркови, нектарини, праскови, пиперки, сливи и ябълки.
 
Двете извънредни схеми подпомагат производители, чиито първоначални заявления са нотифицирани от ЕК, получили са одобрение на намеренията за участие, подали са исканията за прилагане на мерките „изтегляне от пазара" и "небране" в областните дирекции на фонд „Земеделие“, а дейностите по тях са изцяло изпълнени и проверени от Разплащателната агенция.
 
При прилагането на мярка „изтегляне от пазара“ плодовете и зеленчуците можеха да се даряват на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода. Продукцията можеше да се използва и като храна за животни при прилагането на първата извънредна схема. Мярката „небране” се прилагаше чрез предварително уведомление към ДФЗ за датата, на която ще бъдат унищожени насажденията в полето.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!