Нашето предложение е малките и средни стопанства да получават по инвестиционните мерки на ПРСР бърз, 100-процентов грант, обяви в ефира на Дарик Васил Грудев – изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Отговор от бранша: Настояваме за 75% грант за приоритетните сектори

Той уточнява, че под малки и средни стопанства се имат предвид тези със стандартен производствен обем (СПО) до 20 хил. евро на година. Освен това тук следва да се вземат предвид чувствителните сектори – плодове, зеленчуци, трайни насаждения и животновъдство.

„За другите стопанства, които вече искат да правят голяма инвестиция, например за 5 млн. лв., не е необходимо ние да подпомагаме 50% от нея. Амбицията ни е да помислим за намаляване на стойността на субсидията и допълването й с грант“, уточни Васил Грудев.

Идеята е по този начин да бъдат подпомогнати повече бенефициенти за техните инвестиционни намерения. Това ще са средства, които непрекъснато ще се връщат в Програмата и ще могат да се ползват от много фермери.

„Важно е този въпрос да бъде поставен и дискутиран. Една голяма част от проектните предложения, които ние на даден етап сме одобрили и сме сключили договори с тях, в крайна сметка не успяват да се реализират поради липса на финансов инструмент, т.е. не успяват да намерят банка, която да застане зад тези проекти“, показват анализи на ДФЗ. 

Изпълнителният директор на Фонда уточнява, че на този етап идеята дава само предложения за дискусия. Намаляване на процента на подпомагане от 50% на 25% беше предложено от него още в началото на ноември. Окончателното решение ще бъде взето заедно с бранша, а някои негови представители вече изказаха мнение по въпроса. 

„Ние предлагаме да се отпуска 75% грант за приоритетните сектори – животновъдство, плодове, зеленчуци, млади фермери и пчеларство, като 25% е самоучастието. И всичко това да бъде със 100% безвъзмездна гаранция от ДФЗ пред търговските банки. Идеята ни е банковата гаранция да се дава за всяко инвестиционно предложение, идващо от приоритетните сектори”, посочи Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.