От началото на 2024 г. до момента ДФЗ е разплатил 1,214 млрд. лв. Работим усилено, за да разплатим обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци до края на тази седмица, съобщи изпълнителният директор Ива Иванова при откриването на Ден на полето в град Българово.

Четете още за събитието: Разходите за производство на пшеница са над 200 лв./дка

Тя припомни, че през изминалата седмица Разплащателната агенция доплати 186 млн. лв. към базовото плащане на площ. По този начин за Кампания 2023 бяха подпомогнати близо 48 000 земеделски стопани с общо над 730 млн. лв. 

„Във Фонда е направена пълна организация за извършване на плащанията по Кампания 2023 в регламентираните срокове, както и за съдействие на кандидатите да си подават заявленията за Кампания 2024”, допълни Ива Иванова.

Изпълнителният директор на ДФЗ припомни, че през месец юни ще бъдат отворени два приема. Единият ще бъде по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”. Те ще бъдат изцяло насочени към напояване. Максималният размер на един проект ще бъде левовата равностойност на 450 000 евро. 

Очаква се и прием по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти”. Там максималният размер на разходите ще бъде до 700 000 евро, като инвестициите ще бъдат изцяло насочени към опазване на околната среда.

В рамките на форума изпълнителният директор обсъди със земеделците теми, новости и различни перспективи за сектора. Тя се запозна с приложения за внедряване и използване на изкуствен интелект в ежедневната работа на земеделските стопани.