Президентът на Република България Румен Радев назначи за служебен министър на земеделието проф. Христо Бозуков, съобщиха от пресслужбата на Президентството. 

Проф. Христо Бозуков започва научната си кариера през 1984 г. в Института по тютюн и тютюневи изделия, където от стажант, извървява пътя до агроном и стига поста на директор на научното звено. През 2013 г. проф. Бозуков е назначен за директор на Селскостопанската академия (ССА) и я управлява до 2015 г. 

През 2018-а година президентът Румен Радев назначи проф. Христо Бозуков за служебен министър на земеделието след оставката на кабинета Борисов 2. 
Той пое поста от Десислава Танева

3 години по-късно очевидно президентът смята проф. Бозуков отново за подходящ за поста на служебен ръководител на аграрното ведомство и го поверява пак след като сградата на бул. "Христо Ботев" №55 беше оглавявана от Танева. 

Дни след официалната церемония тогава не закъсняха и рокади, които обикновено притесняват земеделската общност - бе поискана оставката на тогавашния изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие” Румен Порожанов, а на негово място бе назначен заместникът му Живко Живков. 

Пак тогава животновъди от цялата страна се стекоха пред министерството и поискаха промени в Наредба №3 и Наредба №26. 

Прословутата реплика на професора “Гъските изядоха субсидиите по мярка 10” със сигурност ще остане в бисерите на аграрните анали, а протестите, възпалени по този повод ще се запомнят с разходките до президентството и блокирането на улици в центъра на столицата. 

Дежа вю е и назначения преди три години за съветник в министерството Емил Дърев, който и сега се спряга за такъв пост.

Не сме сигурни дали решението на президента е породено от творческо и кадрово безсилие или от последователност, но личи повтаряемост, която предстои да видим дали работи. Дано това не пречи на работата на земеделските производители, чийто данъци плащат заплатите в тези ведомства. 

Кой е той?

Проф. д-р Христо Бозуков е роден на 14 януари 1960 г.

Завършва висшето си образование през 1985 г. в Аграрния университет в Пловдив със специалност „Инженер-агроном по защита на растенията и почвата” и специализация – „Растителнозащитни технологии при полските култури”.

От 1985 г. е стажант-агроном в Института по тютюна и тютюневите изделия - Пловдив, а от 1986 год. след спечелен конкурс е назначен за научен сътрудник III ст. по растителна защита. От 1989 г. е научен сътрудник II ст., а от 1993 г. - научен сътрудник I ст.

През 1999 г. защитава научна и образователна степен „доктор по фитопатология”, а от 2003 г. - му е присъдено от ВАК научно звание "Старши научен сътрудник втора степен" (доцент) по научна специалност "Растителна защита". От 19 ноември 2014 г. е назначен на академичната длъжност „професор“.

От 2013 до 2015 г. е председател на Селскостопанската академия в София.

От 2002 г. насам е бил назначаван на длъжностите ръководител отдел „Агротехника и растителна защита”, главен секретар, председател на Научния съвет и директор в Институт по тютюна и тютюневите изделия, Пловдив. Председател e на Управителния съвет на ФНТССЗ-Пловдив, член на УС на ФНТССЗ-София и член на Съюза на учените в България. От 2015 г. е професор в Института по тютюна и тютюневите изделия в Марково, Пловдив.

От януари 2018 г. е член на Съвета за икономическо и социално развитие към Президента на Република България.

Носител е на Златна значка на Федерацията на научно-техническите съюзи, диплом от Съюза на изобретателите в България, златен медал „Проф. Асен Златаров“ за доказан творчески принос и високи резултати в областта на науката и техниката. почетен знак „За принос в приложната аграрна наука през 2016 г.“ от Българската асоциация за растителна защита“, Медал „За особен принос в развитието на аграрната наука“, от Руската академия на селскостопанските науки и редица други отличия и награди.