При нарастващи заплахи от зарази по животните министрите актуализираха днес състава на Централния епизоотичен съвет към правителството, стана ясно от съобщение на пресслужбата на Министерския съвет.

Експерти потвърдиха – АЧС може да нанесе катастрофални загуби

Председател на епизоотичния съвет остава вицепремиерът Томислав Дончев, а секретар, както и досега, ще бъде изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.

На новата позиция зам.-председател на Съвета застава земеделският министър Десислава Танева.

Съветът се състои изцяло от министри, като техният брой се увеличава от петима на девет. Досега в състава заедно с вицепремиера Дончев влизаха министрите на земеделието, на финансите, на вътрешните работи и на икономиката. 

Днес са определени четирима нови членове – министрите на здравеопазването, на отбраната, на транспорта и съобщенията, и на околната среда и водите.

Правителството: „Съветът е създаден за организиране, координиране и финансово осигуряване на мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на особено опасни заразни болести, чието разпространение може да причини значителни икономически загуби.“

Свикването на Централен епизоотичен съвет към Министерския съвет е предвидено в чл. 127 от Закона за ветеринарномедицинската дейност в случаите, когато има повишени заплахи за здравето на животните и усложнена епизоотична ситуация в страната. 

Първото заседание на Съвета беше на 14 септември миналата година във връзка с чумата по дребните преживни животни. Дотогава действията се координираха от национален оперативен щаб за ликвидиране на огнищата на заразата, създаден от премиера Бойко Борисов.

Непосредствената заплаха сега е от бързото разпространение на Африканската чума по свинете.