Дългата великденска ваканция на депутатите свърши. Те отново влизат в парламентарната зала, за да коват закони. Какви законодателни промени се предвиждат за агросектора, обобщава председателят на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева в интервю за вестник „Сливенски новини”:

Веднага след Великденската ваканция предстои приемането на второ четене на промените в Закона за посевния и посадъчен материал, посочва Танева. Според нея с този закон ще се либерализират услугите, които се извършват. Ще остане обаче единственият орган, който извършва крайна сертификация на семената и посадъчния материал – Изпълнителната агенция за семената.

Предстои разглеждане на законопроектите на Закона за храните. Ще се разгледат два законопроекта за изменение – единият на ГЕРБ, другият – на Синята коалиция. Според Танева и двата закона са рестриктивни по отношение на употребата на ГМО в храните – единият е за забрана на ГМО в детски храни, а другият за регулиране употребата на ГМО в отделни продукти, заведения за обществено хранене и др.

До средата на годината депутатите трябва да разгледат и законопроекта за собствеността и ползването на земеделските земи. С измененият в Закона се цели на първо място разпределението на землищата или комасацията на ползване да бъде направена по изключително прозрачен начин. Освен това собствениците трябва да спазват задълженията си по чл. 37 – дали ще обработват земята или не. Тези, които не я обработват и нямат сключен договор за аренда или наем, вписан в службата, тази земя да се обработва от определен ползвател, трябва да и бъде заплатена средната цена на всяко землище. Среднорентното плащане трябва да се определя за всяко землище. Според проекта, ако някой ползвател по това разпределение не си плати извънбюджетните сметки, дължимите рентни плащания, той ще бъде изключван от разпределението на такива площи за следващата година. А за съответната година на ползване ще бъдат третирани като неправомерно ползвани или ще бъдат задължени в петкратен размер, обясни Десислава Танева.

Другият голям законопроект е унифицирането на режима на управление и разпореждане на държавно-общински поземлен фонд. Депутатите очакват от Министерски съвет да влезе и законопроект, който касае увеличаване на изискванията на оценителите на земеделски земи, за да стане по-прозрачен и по-справедлив този процес.

Депутатите ще гласуват и промените в Закона за опазване на земеделските земи за забрана промяната на предназначението им до етвърта категория. Като пример Десислава Танева посочва Добруджанския регион, където многото изградени ветропаркове пречат на високотехнологичната обработка на земеделските земи и на доходността, която се генерира от тях.

До края на годината предстои да бъде внесен Законът за проследимостта и търговията със зърно, съобщи още депутатката. Според думите и целта на закона е дисциплиниране и регулиране на пазара и проследимостта на зърното, включително и като превенция на ДДС-веригите.

Сред задачите на Земеделската комисия е и Законът за браншовите организации, който е готов още от м. ноевмри м.г. Според Танева обаче той трябва да влезе в Народното събрание, когато се постигне консенсус между всички засегнати страни.

Новият Закон за горите също е сред задачите на законотворците. Той ще раздели основно горските функции от горската стопанска дейност. Според Танева законът ще даде възможност за много нови модерни и съвременни форми на публично-частни партньорства.